Louis XIV

Louis XIV sündis 5. septembril 1638. ja suri 1. septembril 1715. aastal. Ta on kõige kauem Prantsusmaal ja Euroopas valitsenud monarh (72 aastat), ühtlasi on ta kõige nooremalt Prantsusmaa troonile saanud kuningas. Louis XIV päris trooni 5aastase lapsena. Teda hüüti päikesekuningaks, sest tema ajal oli Prantsusmaa Euroopa tugevaim riik.

Louis XIV suurendas arvestatavalt Prantsusmaa territooriumi, riigi tähtsust ja mõju Euroopas. Ta on tuntud kaunite kunstide toetaja ja kaitsjana ning on teada, et ta proovis ka ise luua luulet ja kirjandust, õppis tantsima balletti.

Tema valitsemise ajal absolutistlik õukonnaelu oli haripunktis, kirjandus ja kunst õitsesid, prantsuse kultuur sai kogu Euroopale eeskujuks. Riiki juhtis 1661. a-ni tegelikult kardinal J.Mazarin. Pärast seda edendas J. B. Colbert 1683. a-ni merkantilistliku majanduspoliitika abil riigi majanduselu.

Louis XIV-le kuulub lause: “Riik see olem mina”. Selles peitub ka tõepoolest tõde- kuningas tegeles riigis kõigega, tal ei jäänud märkamata ka pisiasjad. Ennast pidas ta Jumala poolt ametisse seatuks, seadusi andis ta välja ainuisikuliselt. Ükski minister ei tohtinud otsuseid langetada kuningaga nõu pidamata.

Louis XIV

Lisa kommentaar